Ett sövande inlägg

Av: Joacim Rosenlund

Ännu ett bevis på att man kan studera precis allt inom sociologin? Simon Williams, professor i Sociologi vid University of Warwick, har forskat på sömn – ett något mystifierat område som alla människor trots allt berörs av. Rekommenderat är att läsa mitt tidigare inlägg om medikalisering.

 Alla har vi haft problem att sova till och från vilket ibland leder till att hela dagen därpå förstörs, andra har konstanta problem med detta vilket gör att det tar upp en stor del av det vardagliga livet. Det sägs att vi behöver vår ‘skönhetssömn’ och ibland uppmärksammas allvarligare konsekvenser av sömnbrist, bilolyckor som orsakas av för trötta förare. Trots detta verkar den medicinska professionen inte tränad att ta hand om dessa problem, Williams nämner ‘5 minuter av föreläsning på området under läkarutbildningen i Storbritannien’. Under senare år har dock antalet sömnkliniker ökat, speciellt i USA vilket kan tyda på att problemet blivit mer medikaliserat. Detta i takt med att flertalet mediciner mot sömnbrist dykt upp: Ambien, Nytol och Sleep-Eez.

 Vad som är mer kontroversiellt är ‘wakefulness-promoting drugs’, när det inte går att få sömnbehovet tillfredsställt går det att ta medicin för att bli mer vaken och pigg: Modafinil är ett sådant preparat. Detta blir till en ny marknad där läkemedelsbolag och andra aktörer kan tjäna pengar på att ge dig en god natts sömn eller en piggare dag. Alternativ medicin säljer sömnfrämjande livsmedel, böcker och musik. För att inte tala om alla olika sängar som finns. Ett piller för att somna sedan ett piller för att vakna till.

 Referenser

 Williams, Simon J. (2005), Sleep and Society: Sociological ventures into the (un)known… New York: Routledge.

Annonser

2 responses to “Ett sövande inlägg

  1. Nu är jag iofs lite nyvaken, men vad var hans sociologiska poäng?

  2. Frågan om vad som är normaltillståndet när man förväntas ta medicin för att somna och att vakna, ett sorts dystopiskt scenario möjligen liknande Du Sköna Nya Värld.
    Och en marknadskritik, där Big Pharma tjänar stora pengar på att marknadsföra sjukdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s