Ett fall för Sociologen

Av: Karin Berg

Jag tränar ju en del. På Friskis & Svettis. Oftast så brukar jag gå på diverse aerobics och steppass, ibland går jag på styrkepass, de kallas skivstångspass. Friskis är ganska kvinnodominerat, särskilt aerobics och step-passen. Men det finns fortfarande en del manliga individer där (en fördelning på 80-20, möjligtvis 70-30 om man räknar med dem som hänger i gymmet).

På skivstångpassen är det vanligare med manliga motionärer (som det kallas på Friskis), en tredjedel kanske och med mycket vikter. På Step- och aerobicspassen syns sällan några av ”det starka” könet till. Trodde jag, tills jag och min träningskamrat avancerade från Step 1 (som är de grundläggande motionspassen) till Step 2 (som är en fortsättningsklass). Häromdagen när vi var på en ”steptvåa” visade det sig att en tredjedel av gruppen var karlar! Detta förundrar mig. Jag har inte tid just nu (eftersom jag riktar mitt teoriläsande mot att förstå den offentliga sektorn och relationer mellan politiker och tjänstemän) att ägna mig åt förkovrande i Bourdieu och feministisk teori.

Jag tänker mig att här har vi ”Ett fall för Sociologen” där vi tillsammans kan skapa mening om den här sociologiska betraktelsen. Rent spontant tänker på jag på följande frågor:

–       Vad är Friskis & Svettis för typ av träningsställe? Hänger det samman med symboliskt kapital och olika typer träningsanläggningar?

–       Step 2 är en specialisering, Step kan väl anses som en träningsaktivitet för ”det svaga könet”, om män ska praktisera det måste de göra det hardcore, dvs. gå på de svåraste passen?

Annonser

5 responses to “Ett fall för Sociologen

 1. Intressant.

  Jag tror du kan se samma könsfördelning på gympapassen mellan Bas, Medel och Intensiv: Ju hårdare träning, desto fler män.

  Jag tror nämligen inte det handlar så mycket om *svårt* som om *hårt*. Att träna i gym är ju t ex inte särskilt svårt — det kräver ett minimum av koordination och kondition jämfört med t ex gympa eller aerobics, men är, eller ses som, hårdare — man stånkar och pustar som en hel karl (fast själv tycker jag gymträning inbjuder alldeles för mycket till slapphet och fusk jämfört med den sociala kontroll man får på gruppträning).

  Man kan ju omvänt också fråga sig varför tjejer föredrar mjuka träningsformer som pilates och yoga — där gissar jag att dominansen av tjejer är total. Även det är svårt (jag har testat en gång, men hittade aldrig rätt bland bäckenmuskulatur och djupandning), men inte hårt: Räknas det ens som träning för en man, att sitta på en matta och göra solhälsning?

 2. Jag, som också tränar på Friskis, har funderat mycket på detta. Jag tränade länge spinning, utan att våga gå på högre intensiteter än bas. Jag pratade med någon instruktör då, som sa att det inte var nån större skillnad och att män ofta gick på medelpass direkt (utan att för den sakens skull orka med det).

  Men som Johan säger, när killar tränar ”ska” det vara ”hårt”. Bilden av manlig träning är att den syftar till att bli stor och stark för att kunna tävla etc, kvinnor ”ska” träna för att bli mer funktionella i vardagen, att orka bära mat och barn t ex. Men all träning på Friskis ska vara funktionell, och jag tror det är därför det trots allt är ganska många kvinnliga instruktörer även på typiskt manliga aktiviteter som skivstång.

 3. A-K: du har helt klart en poäng angående kvinnliga instruktörer på t.ex. skivstångspassen!

  Föreställningar om aktiv/passiv kan väl inte sägas vara användbar i det här sammanhanget (träning) då mannen mer eller mindre är den som är den passiva, eller ja, tjejer går ju (enligt våra okontrollerade gissningar) på yoga (vilket kan anses som passivt).

  I mitt inlägg funderade jag ju lite över om det också har betydelse vilken träningsanläggning man befinner sig på. Friskis är ju lite utav helylle på ett sätt, men finns det någon som har andra erfarenheter, jag tänker från WorldClass (heter det så? eller Sats.
  /Karin

 4. Det här är ett väldigt roligt tema — nog borde det finnas forskning på området?

  En kvalificerande fundering: Gymträningen är en lustigt homosocial, för att inte säga homoerotisk, verksamhet. Visst utstöter karlakarlarna i gymmet kraftrop, men gymmandet består lika mycket i att solbrända, muskulösa män beundrar sig själva och varandra i gymmets speglar, och berör varandra på sätt som i andra kontexter skulle anses förbjudet för heteromän.

  Kanske är det också därför som kvinnor inte riktigt är välkomna i gymmiljön — de blir ju en påminnelse om det omanliga i denna manliga aktivitet; istället för att beundra och beröra varandra måste männen börja tuppfäktas om kvinnornas uppmärksamhet, för att inte uppfattas som omanliga.

  Samtidigt vet jag män som motiverar att de går på traditionellt kvinnodominerade gruppträning för den kvinnliga fägringens skull. Låt gå för att män historiskt sett ofta betalat mer än vad ett gymkort kostar för att se mindre lättklädda damer än så röra sig till musik, men jag kan misstänka att det lika mycket handlar om en ursäkt för ägna sig åt vad som ses som en omanlig aktivitet. (Jfr. tuttmagasinen: Manliga läsare och arga feminister skulle förmodligen kunna enas om varför de nakna kvinnorna finns på omslaget. Men då ser de inte vad magasinen verkligen gör: De introducerar män till traditionellt kvinnliga domäner — shopping, mode, att måna om sitt utseende, parfym, osv. Tuttarna är bara en förevändning för män att omförhandla manligheten, släppa teven och få vara lite mer kvinnliga.

 5. Kanske kan ha nåt att göra med statusjakt: det som är hårdare och ligger på en högre nivå borde ha högre status. Om man då kan börja på en högre nivå redan som nybörjare så är det ett sätt att spara tid.

  Om män ägnar sig mer åt statusjakt kanske de är benägna att hålla sig till en form och öka svårhetsgraden på denna medan kvinnor prövar på flera olika saker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s