När folk är arbetslösa vittrar det sociala kapitalet sönder

Av: Stefan Molnar

Thomas Sanders och Robert Putnam har skrivit en intressant krönika för USA Today. Arbetslösheten uppgår i dagens USA till 10 %, vilket är den högst siffran sedan the Great Depression.

Författarna refererar till en studie som sträcker sig över en 20-årsperiod som visar att arbetslösa amerikaner är mindre engagerade i lokalsamhället än personer med samma demografiska bakgrund som har arbete:

…unemployed Americans are significantly less involved in their communities than their employed demographic twins. The jobless are less likely to vote, petition, march, write letters to editors, or even volunteer. They attend fewer meetings and serve less frequently as leaders in local organizations.

De är också mer socialt isolerade på den ökade fritid som de får när de förlorar jobbet:

Moreover, sociologist Cristobal Young’s research finds that the unemployed spend most of their increased free time alone.

Ytterligare en longitudinell studie visar att förlust av ens arbete tidigt i livet har effekter för individens engagemang i civilsamhället under resten av livet:

…sociologists Jennie Brand and Sarah Burgard found that in contrast to comparable classmates who were never unemployed, graduates who lost jobs, even briefly and early in their careers, joined community groups less and volunteered considerably less over their entire lives.

Men att befinna sig i arbetslöshet har inte enbart effekter för den arbetslöses egna sociala kapital och samhällsengagemang utan också för ”grannarnas”:

Lim has found that Americans with jobs who live in states with high unemployment are less civically engaged than workers elsewhere. In fact, most of the civic decay in hard-hit communities is likely due not to the jobless dropping out, but to their still-employed neighbors dropping out.

Vilka mekanismer spelar här roll? Författarna tror att förlusten av sitt jobb ger individen dåligt självförtroende vilket i sin tur gör att man isolerar sig från andra människor. En känsla av ogillande gentemot det samhälle som har svikit en kan också leda till att man inte engagerar sig i andra människor och i samhällets utveckling. Och de som fortfarande har sina jobb kvar lägger ner mer jobb i sitt eget arbete och drar därmed ner på sitt civila engagemang. Överhuvudtaget sprids en depressiv anda och ett socialt isolerat beteende som ett virus i sådana här områden.

Intressant. Arbetslösheten har alltså andra kostnader än ekonomiska sådana, vilket påverkar hela lokalsamhällets sociala kapital. Författarna drar slutsatsen att vi behöver göra allt vi kan för att minska arbetslösheten i samhället; vilket väl är ett förslag som de flesta av oss skulle sympatisera med, oberoende av den forskning som Sander och Putnam redogör för… Men ytterligare ett  förslag man kan komma med på basis av forskningsresultatet är att det också verkar finns ett värde i att pengar och energi satsas på att arbetslösa får saker att göra på fritiden, att de deltar i föreningsliv och liknande. Detta kanske inte framförallt ger effekter i ökat ekonomiskt kapital (inte kortsiktigt i alla fall) men det hindrar i alla fall att det sociala kapitalet vittrar sönder allt för mkt…

Annonser

3 responses to “När folk är arbetslösa vittrar det sociala kapitalet sönder

  1. Intressant. Tänkte på en sak. Du skriver om ”att bli av med jobbet” medan det i citaten står om ”människor som är arbetslösa”. Säkert bara en tillfällighet men annars är det ju förstås lätt att tänka sig att kausaliteten går åt andra hållet: de osm är enstöringar utan kontakter är dem som inte får några jobb…

  2. En sådan effekt som du beskriver kan mkt väl tänkas existera… men i artikeln skriver dom också uttryckligen om att ens sociala kap förminskas när man förlorar jobbet. I åtminstone någon av studierna har man följt personer över tid…
    Det känns också intuitivt korrekt att man förlorar sina sociala nätverk och tilltron till samhället när man förlorar jobbet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s