Statusnavigatorn och Bourdieu

Av: Stefan Molnar

Undersöknings- och kommunikationsbyrån United Minds genomförde nyligen för femte året i rad sin studie – Statusnavigatorn; en återkommande enkätundersökning som intresserar sig för hur svenska folket ser på status. Topp-prioriterat bland dagens svenskar visar sig enligt denna undersökning vara: allmänbildning, att vara duktig på sitt arbete och att ha skaffat sig en egen förmögenhet. Långt ner befinner sig egenskaper som att ha plastikopererat sig och ha en minst 15 år yngre man/hustru m.m. Jag har själv inte sett resultatet i sin helhet, utan har bara läst en kort redogörelse för undersökningen i DN (29/12-09) och jag kommer därför inte gå in på några detaljer hos undersökningen. Däremot fastnade jag för ett intressant påpekande i DN-artikeln om att svenskar enligt undersökningen, verkar ha relativt likartade uppfattningar om vad som är och inte är statusfyllt, oberoende av vilken bakgrund man har (om vi då bortser från politisk tillhörighet, vilket verkar vara betydelsefullt). Jag tänker mig att detta på ett intressant sätt kan kopplas till den kartläggning som Pierre Bourdieu en gång genomförde av fördelningen av socialt, kulturell och ekonomiskt kapital i det franska samhället. Bourdieus tankar var nämligen att kapital är någonting som är intimt sammankopplat med social status, vilket i sin tur är intimt sammankopplat med människors livschanser. Om du exempelvis har lågt kulturellt kapital kapital, är chansen också större att du har låg status, vilket följaktligen leder till att du får svårare att ta dig fram här i livet.

Om det nu alltså är så att svenskar har relativt likartade uppfattningar om vad status innebär och att statusmarkörer är ojämlikt fördelade i samhället i form av ojämlik fördelning av olika former av kapital, är detta en bra förklaring till varför olika grupper av människor har olika lätt/svårt att ta sig fram i livet. Om svenskar t.ex. värderar allmänbildning väldigt högt, och vissa specifika uppfattningar om vad allmänbildning är för något (kulturellt kapital) i dagens Sverige gör sig gällande framför andra, är det då inte så konstigt att vissa grupper som har, eller upplevs ha, brister i denna allmänbildning – vissa invandrargrupper, personer med låg formell utbildningsgrad m.m. – därför många gånger har svårare att ta sig fram i samhället.

Annonser

6 responses to “Statusnavigatorn och Bourdieu

 1. Hur tänker du dig at detta går till på en mer konkret nivå? Alltså, säg att jag har en låg allmänbildning, hur leder detta till svårigheter i att få jobb? Jag menar de formella kriterierna för att få job inhåller väll sällan sådant som just almänbildnning? Eller är det såhär: de flesta jobben tilsätts genom kontakter. För att få ”rätt” kontakter krävs att dessa kontakter gillar en som person. För att dessa kontakter skall gilla en krävs att man är allmänbildad och voila: svårt att få jobb utan almänbildning. Hmmm… Detta blev mer en fråga än ett påstående. Men har jag rätt och/eller har du några andra hypoteser på lur?

 2. Hhhmm, bra att du tvingar mig konkretisera :).

  Utgångstanken är att uppfattningen att en person är allmänbildad ger henne/honom status och därför är en resurs/kapital som kan användas att ta sig fram i livet. Detta gäller ju såklart inte bara jobb, utan det finns massa situtationer i vilka det är bra att ha status.

  Men när det gäller jobb…

  De formella kriterierna kräver väl oftast inte allmänbildning, utan mer något som skulle kunna kallas specialistkunskap samt andra former av resurser som inte hör allmänbildning till, t.ex. att man ser ut och kan kan föra sig på rätt sätt osv.. Däremot tänker jag mig att allmänbildning kan vara viktigt för hur potentiella arbetsgivare uppfattar en när man är i en diskussion med dom.

  Angående sociala kontakter; ja, tycker du det känns så orimigt? Jag tror det hör till vanligheten att man inte vill umgås med folk som man uppfattar inte har någon koll?

 3. Men som skrivet, den största poängen med inlägget var inte att uttala mig om huruvida t.ex. allmänbildning är viktigt i praktiken, utan mer fokuser apå det här med att uppfattningen om status i likartad på natinoell nivå (vilket också bourideu menade) så kan detta leda till att grupper som inte har sådan status stängs ute av majoritetsbefolkningen.

 4. ”Angående sociala kontakter; ja, tycker du det känns så orimigt? Jag tror det hör till vanligheten att man inte vill umgås med folk som man uppfattar inte har någon koll?”

  Nej jag tyckte det lät ytterst rimligt. Det var en hypotes jag kom på när jag skrev inlägget. Men ok, med dina svar så är jag med…

 5. Okej, utifrån ditt ”hmmm” fick jag för mig att du var tveksam ;).

 6. Förresten, uppenbart egentligen, men man måste ju också skilja på det som de svarande i enkäten säger att de tycker är viktigt för status, och vad som sedan, i praktiken faktiskt får effekter för status.

  Om man på något vis skulle kunna kolla på hur folk i praktiken tilldelas status så skulle man kanske komma fram till att allmänbildning inte alls är den viktigaste egenskapen i de flesta lägen, utan jag gissar att yrke, utseende, hur man för sig och talar m.m. oftast är viktigare.. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s