Gordon Ramsays hemligheter avslöjade

Av: Stefan Molnar

Varför ser vi aldrig några sociologiska analyser av tv-serier? Här är i alla fall ett roligt litet inlägg från bloggen Orgtheory. Sociologen Fabio Rojas analyserar Gordon Ramsays tv-serie Kitchen Nightmares. Med hjälp av ett antal klassiska samhällsvetenskapliga teorier får han lite klarhet i hur Gordon menar att en restaurang bör organiseras för bästa resultat (min egen tolkning och översättning):

Identitet spelar roll: Ramsay är besatt av att identitetskategorisera maten som lagas: nej, sushi och tandoori får aldrig blandas! Jag tror man också skulle kunna använda Mary Douglas’ Renhet och Fara på det hela; om identitetskategorier överskrids blir saker orena, farliga, eller i detta fall äckliga.

Vertikala organisationer: Enligt Ramsay löses restaurangens problem när kökschefen börjar utöva auktoritet över den stökiga kökspersonalen.

Ingen globalisering: endast lokalproducerade ingredienser, ingen globalisering här inte.

Rätt habitus är viktigt: Enligt Ramsay ska en duktig kock inte enbart se matlagning som ett arbete, utan också som en passion.

Gruppighet: en bra måltid är ett emergent resultat av en grupp av individer som arbetar tillsammans. Svaga band mellan dessa individer är en katastrof.

Varje dysfunktionell restaurang borde alltså hyra in en sociolog ;).

Förresten, någon annan som kan komma med någon kul analys av tvserier, eller av matlagning?

Annonser

5 responses to “Gordon Ramsays hemligheter avslöjade

 1. Nåt sånt här kanske:

  Top Chef and the Black/Non-Black Divide

  http://nortonbooks.typepad.com/everydaysociology/2009/06/top-chef-and-the-blacknon-black-divide.html

  Intressant blogg för övrigt!

 2. snart så…

 3. ”Varje dysfunktionell restaurang borde alltså hyra in en sociolog. ”

  Fast det borde de väl göra bara om hans tips leder till framgång? (Vilket de inte med säkerhet gör…)

 4. @ Zoran – men om jag inte minns fel skrev någon i kommentarspåret till inlägget att Gordons Ramsays restauranger ändå får bättre resultat än genomsnittet. I och för sig, då kanske man kanske först bör kontrollera för en massa andra variabler eftersom det kan vara så att något hos de restaurangen Gordon väljer gör att de har en bättre utgångspunkt än den genomsnittliga restaurang; men jag tycker inte att det känns så, de är ju oftast fallfärdiga. Så trots att hälften slår igen så är det ju bättre än ingenting att anställa en sociolog.

  Sen så får man ju tänka på att en sociolog troligtvis skulle bidra med ett bättre resultat än ens Gordon kan göra, för vi kan på ett medvetet vis ta hjälp av tidigare forskning och teoribildning, vilket inte Gordon gör ;).

 5. @ Anna-Klara – intressant! Jag tycker att analysen känns väldigt träffande, etnicitetens roll i hur man uppfattar matlagning.

  Förresten, en kommentar till inlägget lyder: ”duck and spaetzal with red cabbage, a typical preparation and pairing in Sweden and Germany”. Vad är detta för mystisk svensk rätt? Eller blandar kommenteraren ihop Sverige och Schweiz månntro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s